Teknolojide yaşanan yeni gelişmeler, dünyayı hızla değiştirmeye devam ediyor. Yaşanan bu değişimler, gelişmiş ve hafifletilmesi zor yeni siber tehditleri beraberinde getiriyor. Bu durum da kurumların güvenliğini düzenli olarak değerlendirmesini gerektiriyor.

Kötü amaçlı kod, bilgisayarınıza ve verilerinize zarar vermek için aktif olarak çalışan bir tehdit örneğidir. Bu yazıda, kötü amaçlı kodun ne olduğunu ve kendinizi nasıl koruyacağınızı ele alacağız.

Kötü Amaçlı Kod Nedir?

Aslında bir bilgisayar sistemine veya ağına zarar veren her türlü koda kötü amaçlı kod diyoruz. Buna virüsler, solucanlar, Truva atları, fidye yazılımları ve diğer kötü amaçlı programlar dahildir.

 

Kötü amaçlı kod, tehdit aktörleri tarafından bilgisayarlarla iletişim kurmak için kullanılan dildir. Bu kod, bilgisayarları manipüle etmek ve değişiklik yapmak için kullanılır. Ardından, sistemde güvenlik açıkları oluşturmak veya güvenlik açıklarından yararlanmak amacıyla ağa zarar vermek, değiştirmek veya ağı aşmak için programlama komut dosyaları veya “dizilimler” tasarlar.

 

Kötü amaçlı kod, çok sayıda kötü amaçlı yazılım biçimi oluşturmak için ve birden çok siber saldırı gerçekleştirmek için kullanılır. Ne yazık ki, kötü amaçlı skript yeniden kullanılabildiği ve otomatikleştirilebildiği için bu saldırıların gerçekleştirilmesi daha kolaydır. Bu, siber saldırıların daha hızlı ve yaygın bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Kötü amaçlı kod kullanımı genellikle şunlarla sonuçlanır:

  • Arka kapılar(Backdoors)
  • Verilerin Bozulması

  • Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS)

  • Güvenlik ihlalleri

  • Bilgi ve Veri Hırsızlığı

  • Fidye ve Gasp

  • Dosyalarda ve Bilgi İşlem Sistemlerinde Potansiyel Hasar

Kötü amaçlı yazılımların bir bilgisayar sisteminde algılanması zor olabilir. Kötü amaçlı yazılımların çoğu kendi kendine yüklenebilir, kopyalar oluşturabilir ve zararlı işlemi başlatabilir. Daha sonra tespit edilmemek için kendini kaldırabilir. Kötü amaçlı yazılımların çoğu, kullanıcı hakkında bilgi çalmak için casus yazılım olarak kullanılır.

Kötü Amaçlı Kod Türleri

Kötü amaçlı kod çeşitli biçimlerde gelir. Biz de bazı temel kötü amaçlı kod türlerinin bir özetini hazırladık:

 

Truva Atları

Yunanlıların  kullandıkları tahta Truva atının ünlü hikayesi, Truva Atı’nın yem dosyası olarak kullanılmasına ilham olmuştur. Kötü amaçlı kod taşımak için kullanılır.

 

Truva Atı, kendisini meşru bir program olarak gizleyen kötü amaçlı bir programdır. Kullanıcının bilgisi dışında arka planda tehlikeli kod çalıştırırken beklenen görevleri yapıyor gibi görünüyor. Bu, tehdidin tespit edilmemesini sağlıyor.

 

Truva atları genellikle gerçekleştirdikleri kötü amaçlı eylemlerin türüne göre sınıflandırılır. Truva Atları kendilerini çoğaltamaz veya yayamazlar. Bununla birlikte, kötü amaçlı öğeleri arasında virüsler, solucanlar veya diğer zarar verici kodlar bulunabilir.

 

Virüsler

Virüsler, kendini kopyalayan ve diğer bilgisayarlara yayılan kötü amaçlı yazılımlardır. Kötü amaçlı kodu, makro özellikli programlara eklenir. Bilgisayar virüsleri farklı biçimlerde gelir ve Polymorphic, Compression, Macro, Boot Sector, Multipart ve Stealth virüsleri içerir.

 

Ancak bir virüs otomatik olarak yayılamaz ve bir taşıyıcı gerektirir. Bu, USB bağlantılarından veya internetten indirilen dosyalardan geçtiği anlamına gelir. Bir virüs cihazınıza sızdığında, sistem ve bağlı ağlar aracılığıyla kendi kendine yayılabilir.

Solucanlar

Solucanlar, bir programa bağlanmadan kendi kendine yayılabilen kötü amaçlı yazılımlardır. Kendi kendini kopyalayan kod virüs gibidir, ancak daha bulaşıcıdır. Yayılmak için genellikle bir bilgisayar ağındaki güvenlik açıklarını kullanır.

 

Bu türdeki kötü amaçlı yazılımlar, taşıdığı kötü amaçlı kod nedeniyle daha tehlikeli kabul edilir. Agresif kendi kendine yayılma yoluyla bant genişliğinin düşmesine veya hizmet reddine neden olabilir.

 

Solucan olarak bilinen kötü amaçlı yazılım türlerinden biri Stuxnet bilgisayar solucanıdır. İran’ın nükleer programının kritik bir bileşenini sabote etmek için ABD ve İsrail istihbaratı tarafından yaratıldı. Bu solucan, daha önce bilinmeyen Windows zero-days kullandı ve kritik altyapıyı devre dışı bıraktı.

 

Stuxnet, İran’ın nükleer programında yer alan uranyum zenginleştirmek için kullandığı santrifüjleri yok etmek için tasarlandı. Solucan o zamandan beri kullanılmadı, ancak kaynak kodu benzer yüksek düzeyde hedefli siber saldırılar oluşturmak için kullanıldı.

Kötü Amaçlı Koddan Nasıl Korunma Sağlanır?

Kötü amaçlı koddan korunmak için belirli uygulamaları benimsemeniz ve siber güvenlik kapasitenizi yükselten araçlar kullanmanız gerekir. Kendinizi kötü amaçlı kodlardan korumanın bazı yolları şunlardır:

 

Siber Güvenlik Uygulamaları

Sizin ve kuruluşunuzdaki herkesin yeterli siber hijyen uygulamalarından yararlanmasını sağlamak önemlidir. Bunlar, siber korumayı iyileştirecek ve sürdürecek temel pratiklerdir.

 

Siber güvenlik uygulamaları,  hassas bilgilerle çevrimiçi olarak önlem almakla başlar. Buna ek olarak bilgisayarlarda da güvenlik yazılımlarını düzenli olarak güncellemeyi gerektirir.  Malwarebytes’ın 2020 Kötü Amaçlı Yazılım Durumu Raporuna göre, Mac’lerdeki kötü amaçlı yazılım miktarı ilk kez diğer bilgisayarları geride bırakıyor.

 

ISACA, 2022 Siber Güvenlik Durumu Raporunda profesyonellerin %69’unun kuruluşlarının siber güvenlik ekibinin yetersiz olduğuna inandığını tespit etti.

 

Yetersiz personel, işletmeler ve hükümet gibi birçok kuruluşun karşı karşıya olduğu bir sorundur. Bu, mevcut personel üzerinde baskı oluşturabilir. Ayrıca, kötü amaçlı yazılım tehditlerinden kaynaklanan riskin artmasına da yol açabilir. Bu nedenle, kötü amaçlı kod korumanızı iyileştirmek için işletmenizde daha iyi siber hijyen pratikleri geliştirmeniz önemlidir.

 

Antivirüs Yazılımı Kullanmak

Antivirüs yazılımı, bir bilgisayardaki virüsleri taramak, tanımlamak ve ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Yazılım, bilgisayarınızı tehditlerden korumak ve ağınızı, özel verilerinizi ve iş bilgilerinizi güvende tutmak için çalışır.

 

Ancak, tüm virüsten koruma yazılımı koruması, kötü amaçlı kodun neden olduğu belirli eylemleri iyileştiremez. Bu yüzden, güvenliği en üst düzeyde tutmak için doğru hizmetlere ve araçlara yatırım yapmak önemlidir.

Sangfor Çözümlerinden Yararlanmak

Sangfor birinci sınıf siber güvenlik çözümleri sunar. Bu çözümler, şirketinizi kötücül kodlardan korur. Ağınızın güvenli olmasını sağlar.

 

Sangfor Endpoint Secure teknolojisi, bir kuruluşun tüm ağında kötü amaçlı yazılımlara ve APT saldırılarına karşı kapsamlı koruma sunar. Yönetimi, çalıştırılması ve bakımı kolaydır. Platform ayrıca zero-day kötü amaçlı yazılımlarına karşı %100 fidye yazılımı koruması elde ettiği için AV-TEST “En İyi Ürün” ödülünü aldı.

 

Sangfor’un Cyber Command (NDR) Platformu, kötü amaçlı yazılımları, bilinen güvenlik olaylarını ve potansiyel tehlikeleri izler. Tehdit İstihbaratı teknolojisi ve AI algoritması ile birleştirilmiştir. Bu sayede, sistemde algılanan tüm güvenlik açıkları veya tehditler hakkında sizi bilgilendirmeye yardımcı olur.

 

Kötü Amaçlı Kodla İlgili Son Değerlendirmeler

Kötü amaçlı kod, gelişen teknolojik çağımızın talihsiz bir yan etkisidir. Bu nedenle, kuruluşunuzu güvende tutmak için her zaman en iyi siber güvenliği kullanmak önemlidir.

 

Sorunun farkında olmak çözümün sadece yarısıdır. Siber farkındalığı geliştirmekten siz sorumlusunuz. Kötü amaçlı koda karşı etkili bir şekilde koruma sağlamak için gelişmiş araçlardan ve platformlardan yararlanmalısınız.

 

Sangfor’un siber güvenlik ve bulut bilgi işlem çözümleri hakkında daha fazla bilgi için www.sangfor.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.