1997’de Douglas Engelbart, 20 veya 30 yıl içinde tüm dünyanın bilgi işlem bilgisini avucumuzun içinde tutabileceğimizi iddia etti. 2023’te bu sözlerin ne kadar doğru olduğunu görebiliyoruz. Veri merkezi endüstrisi son yıllarda çok büyüdü ve gelecekte de genişlemeye devam etmesi bekleniyor. Daha fazla şirket dijital dönüşüme doğru ilerledikçe, sunucu sanallaştırma gibi gelişmiş ve erişilebilir bilgi işlem çözümlerine duyulan ihtiyaç daha da arttı.

Sunucu Sanallaştırma Nedir?

Sunucu sanallaştırmanın çalışması için, hipervizör adı verilen sanal bir yazılım oluşturulmalıdır. Hipervizörün rolü, sanal veya dijital öğeler ile işlemciler, CPU, RAM vb. gibi fiziksel kaynaklar arasında bir engel oluşturmaktır.

Hipervizörü ana cihaza kurduktan sonra, sanallaştırma yazılımı her bir fiziksel kaynağı taklit etmek ve bunun üzerinde yeni bir sanal sunucu oluşturmak için kullanılabilir. Tek bir fiziksel sunucunun veya birden çok fiziksel sunucu yığınının tamamının yerini alabilir. Hiper yönetici yazılımı ayrıca birden çok Sanal Makine (VM) oluşturur ve çalıştırır. Bu tür bir sanallaştırma, müşterinin ihtiyaçlarına bağlı olarak belirli özelleştirmeler gerektirir. Bu nedenle ihtiyaca bağlı yapılan özelleştirmelere göre gruplandırılabilirler.

Sunucu Sanallaştırma Çözümlerinin Çeşitleri

Her biri kendi izolasyon düzeyine ve donanım kaynaklarını taklit etme yeteneğine sahip 3 tür sunucu sanallaştırması vardır.

Tam Sanallaştırma

Birincisi, en bağımsız olan tam sanallaştırma modudur. Bu sunucu sanallaştırma biçiminde hipervizör yazılımı, her sanal sunucunun tamamen izole ve birbirinden bağımsız olmasını sağlar.

Bu sanallaştırma yazılımı, kendi başına çalışmaya devam ederken bilgileri ve kaynakları doğrudan fiziksel sunucudan izler ve gönderir; bu, işlemeyi ve performansı yavaşlatabilecek gelişmiş bir özelliktir.

Kısmi Sanallaştırma

İkinci sırada daha esnek bir seçenek olan kısmi sanallaştırma var. Kısmi sanallaştırma sunucusunda, işletim sistemleri birbirlerinin farkındadır, ancak etkili bir Uygulama Programlama Arayüzü (API) tarafından etkinleştirilen “hiper çağrılar” yoluyla doğrudan hipervizörle iletişim kurabilirler.

Bu tür yazılım sanallaştırması daha birleşik ve verimlidir ve tam sanallaştırma kadar bilgi işlem kaynağına ihtiyaç duymaz. Hem de sunucular ve hipervizör arasında doğrudan iletişim sağlayarak daha iyi performans sunar.

İşletim Sistemi Düzeyinde Sanallaştırma

Son olarak, işletim sistemi düzeyindeki sanallaştırma, birden çok sanal alanın kullanılmasına izin verir. “Konteynerleştirme” terimi, bir hipervizöre ihtiyaç duymayan bir tür sanallaştırma anlamına gelir. Bunun yerine, ana bilgisayar işletim sisteminin kendi sanallaştırma yeteneklerini hipervizör olarak kullanır.

İşleme, ‘konteyner’ içinde veya her sunucu için sanal alan içinde yapılır, ancak verilen kaynaklarla sınırlıdır. Ayrıca, bu sanallaştırma yöntemi, çalışması için ana bilgisayarla aynı işletim sistemine sahip olmakla da sınırlıdır.

Sunucu Sanallaştırmanın Faydaları

Teknolojinin gelişmesi tamamen hayatı daha kolay hale getirmekle ilgilidir. İşte sunucu sanallaştırması da tam da bu noktada kuruluşların işlerini kolaylaştırmak için vardır. Kuruluşunuzun başarılı olması için bir sunucu sanallaştırma çözümüne geçmeniz için birçok neden vardır. Sunucu sanallaştırmanın başlıca avantajlarından bazıları şunlardır:

Maliyet

Doğal olarak, sunucu sanallaştırmanın doğrudan avantajı maliyet verimliliğidir. BT altyapısı ve donanımının bakımı ve çalıştırılması, özellikle büyük ölçekte,  pahalı olabilir.  Çoğu fiziksel sunucu tam potansiyeline ulaşmaz ve şirketler için varlıktan çok masraf işlevi görür.

Sanal bir ortama geçmek, daha az talepkar işletim sistemleriyle uğraşmak ve donanım maliyetlerinde ciddi bir düşüş anlamına gelir. Sanal tasarımın basitliği, gereksinimlerini karşılamak için daha az sunucuya ihtiyaç duyar ve böylece büyüme için para tasarrufu sağlar.

Sunucu Karmaşıklığını Azaltma

One-stop bir sunucu sanallaştırma çözümü, her şeyi daha basit hale getirir. Tek bir pencereden işlemle, her sanal sunucunun yönetimi ve izlenmesi tek bir yerden kontrol edilir. Bu sayede, sunucuların bakımını yapmak ve işletmek için gereken BT eğitimi ve uzman tavsiyesi ihtiyacını azaltır.

Performans Artışı

Sunucu sanallaştırma, sunucuları ayrı sistemlere ayırır ve bağımsız hareket etmelerini sağlar. Bu, uygulama işleme performansını artırır. Ek olarak sanallaştırma, aynı donanım üzerinde farklı işletim sistemlerini çalıştırmanıza izin vererek, o işletim sistemine özgü uygulamaları barındırmanıza olanak tanır.

Etkin Kaynak Kullanımı

Daha önce de belirtildiği gibi, fiziksel sunucular şirket kaynaklarını gereksiz donanımlarla boşa harcanmasına sebep olabilir. Sunucu sanallaştırması için gereken işlem gücü, fiziksel bir veri merkezi çalıştırmanın gerektirdiği enerji miktarından ve maliyetlerinden çok daha azdır.

Yeni altyapının getirildiği ve eski donanımın kullanılmadığında, sunucu yaygınlığı fiziksel veri merkezlerini büyük ölçüde etkiler. Bu da şirketlere maliyet olarak geri döner. Sanal sunucu ortamı ise, kuruluşunuzun kaynaklarını etkin ve verimli kullanmasını sağlar.

Ölçeklenebilirlik

Sanal sunucular, depolama kapasitesini ve kontrolünü artırır. Gerektiğinde kolayca artırılabilen, güncellenebilen veya taşınabilen esnek ve ölçeklenebilir bir dijital ortam sağlar.

İhtiyaç duyduğunuzdan veya sanallaştırılmış bir BT ortamıyla yönetebileceğinizden daha fazla sunucu altyapısıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Böylelikle, aynı zamanda altyapınızı bulut tabanlı çözümler için daha uygun hale getirmiş olursunuz.

Sanallaştırılmış bir sunucu kullandığınızda, iş sürekliliğiniz garanti edilir. Sunucularınıza uzaktan erişim, işletim sisteminizin asla arızalanmamasını sağlayacaktır. Ek olarak, sunucu sanallaştırma, işletmenizi ağınızın yeteneklerini geliştirecek daha fazla bulut hizmetine açacaktır.

Hızlı Dağıtım

Son olarak, sanal sunucuların kullanılması BT departmanınızın üretkenliğini artırır. Sunucular gerektiği gibi sorunsuz ve otomatik olarak dağıtılabilir ve bu da yapılan işin hızını artırır.

Benzer şekilde, sunucular da kullanımlarını aştıklarında ve artık ihtiyaç duyulmadığında hızla hizmet dışı bırakılabilir. Bu otomatikleştirilmiş ve kontrollü ortam, sanallaştırılmış sunucuları uygulama geliştirme için mükemmel bir yer haline getirir.

Sunucu sanallaştırmanın pek çok avantajı çekici görünse de, doğru araçlara ve hizmetlere sahip değilseniz sisteminizi değiştirmek zor olabilir. Sangfor, sorunsuz ve etkili bir geçiş sağlayacak yenilikçi sunucu sanallaştırma teknolojisine sahiptir.

Sangfor’un Sunucu Sanallaştırma Çözümü: Hiper-Bütünleşik Altyapı(HCI)

Sangfor Technologies, pratik hazırlık ve stratejik hizalamaya odaklanan bulut bilgi işlem ve siber güvenlik çözümleri sunar.

Sangfor Hiper Bütünleşik Altyapısı (HCI), bir Sunucu Sanallaştırma çözümüdür. Bilgi işlem, depolama, ağ iletişimi ve güvenliği tek bir yazılım yığınında birleştiren yenilikçi bir 3. nesil platform olması nedeniyle Gartner tarafından tercih edilen bir sunucu sanallaştırma platformu olarak kabul edilmiştir.

İş açısından kritik uygulamalara uyarlanmış, basitleştirilmiş, 1 noktadan yazılım tanımlı bir veri merkezi çözümü sağlar. Platform ayrıca kapsamlı yedekleme yetenekleri ve veri koruması sağlar.

Ek olarak, Sangfor’un Bulut Platformu, standartlaştırma ve süreçlere odaklanma yoluyla bulut veri merkezleri oluşturma ve yönetme sürecini basitleştiren güvenilir ve verimli bir otomatikleştirilmiş bulut bilgi işlem çözümü sunar.

Güvenilir, uygun maliyetli ve etkili bir sunucu sanallaştırma çözümü ararken Sangfor Technologies öncelikli tercihiniz olsun.

Sangfor’un siber güvenlik ve bulut bilgi işlem çözümleri hakkında daha fazla bilgi için www.sangfor.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.