Teknoloji hızla gelişmeye devam ederken, hayatımızı sonsuza dek değiştiren yeni ve heyecan verici fikirlerle karşı karşıya kalıyoruz. Yapay zeka da bu atılımlardan biri. Son yıllarda, AI teknolojisi dünyaya bakışımızı değiştirecek muazzam adımlar attı.

AI devrimi artık hayatımızda ve şimdiden bir hareketlilik yarattı. OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın Bard’ı gibi sohbet robotu teknolojisinin başarısıyla, yapay zekanın kullanım alanları daha da genişledi. Daha fazla insan farklı amaçlar için yapay zekaya yöneliyor – listenin başında siber güvenlik geliyor.

Bu makalede, yapay zekanın siber güvenlik alanında devrim yaratma potansiyelini araştırıyoruz. Sangfor, reaktif önlemler almak yerine proaktif olarak tehditleri belirlemeyi ve bunlara yanıt vermeyi öneriyor. Sangfor ayrıca tehdit algılama ve olay müdahalesi yeteneklerini geliştiren Yapay Zeka destekli ürünler geliştirdi. Bu makale ile okurlarımız, yapay zeka destekli siber güvenlik çözümlerinin siber tehditlere karşı mücadelede oyunun kurallarını nasıl değiştirdiğini daha iyi anlayabilir.

 

Yapay Zeka Siber Güvenlik Oyununu Değiştiriyor

Her yenilikte olduğu gibi, AI teknolojisinin ortaya çıkışı da kimimizi heyecanlandırsa da kimimiz bu gelişmeyi bir miktar isteksizlikle karşıladı. OpenAI’nin önde gelen chatbot teknolojisi ChatGPT, birkaç ay önce piyasaya sürüldükten sonra hem sert bir şekilde eleştirildi hem de alkışlandı. Yapay zekanın beraberinde getireceği tehlikelerin farkında olarak, en iyi şekilde nasıl kullanılabileceğini anlamak da mümkündür.

Siber güvenliğin amacı, dijital altyapının korunmasını sağlamaktır. Bu, sınırları test etmekten korkmayan modern, gelişmiş ve yenilikçi teknolojinin kullanılmasını gerektirir – yapay zeka tam olarak budur. Yapay zeka siber güvenliğinin kullanılması yabancı bir fikir değil, çünkü bugünlerde çoğu gelişmiş siber güvenlik çözümü zaten performansı artırmak için yapay zekayı kullanıyor.

Forbes’a göre, işletmelerin %76’sı BT bütçelerinde şimdiden yapay zekaya ve makine öğrenimine öncelik vermiş durumda. Yapay zeka kullanılarak siber güvenliğin iyileştirilebileceği alanlardan bazıları şunlardır:

Saldırıları Belirleme

Yapay zeka kullanımı, kötü amaçlı yazılımların ve şüpheli modellerin saniyeler içinde belirlenebileceği ve bunlara göre işlem yapılabileceği anlamına gelir. AI teknolojisi, anormal davranışları ağa herhangi bir zarar vermeden önce anında tespit edebilir. Ek olarak, bir chatbot’a belirli siber saldırılar için bir uyarı yazması için basit bir komut verilmesi, saldırıları gerçekleşmeden önce proaktif olarak engellemek için gerekli kodu oluşturmanıza yardımcı olur.

Uç Nokta Güvenliği

Bir ağdaki en savunmasız bölüm genellikle uç noktalardır. Bu nedenle çoğu uç nokta güvenlik çözümü, kötü amaçlı yazılımları belirlemek, uyarıları tetiklemek veya kabul edilebilir davranışlar için temeller oluşturmak için yapay zeka destekli teknolojiyi seçer.

Görevleri Otomatikleştirme

AI’nın tüm amacı, insanlar için işleri kolaylaştırmaktır. Bu nedenle yapay zeka siber güvenlik çözümleri neredeyse her şeyi otomatikleştirmeye odaklanır. Basit verimliliğin yanı sıra, siber güvenlikte görevlerin otomatikleştirilmesi daha iyi ve tutarlı koruma anlamına gelir. Yapay zeka, büyük veri kümelerini analiz etmeyi ve verilen herhangi bir görevi yerine getirmek için talimatlar oluşturmayı kolaylaştırarak BT ekiplerinin yükünü hafifletir.

Günceli Takip Etmek

Siber güvenlik duruşunuzu sağlamanın en iyi yolu, her zaman en son haberler ve trendlerden haberdar olmaktır. Yapay zeka teknolojisi, daha iyi seçimler yapmak ve ağınızı korumanın yeni yollarını sürekli “öğrenmek” için siber tehditler ve istihbarattan oluşan geniş bir bilgi tabanı oluşturmanıza ve depolamanıza olanak tanır.

İzleme

En iyi siber güvenlik süreklilik gerektirir. AI, saldırıları gerçek zamanlı olarak belirlemek ve tespit etmek için sürekli izleme sağlar. Bu aynı zamanda tehdidi saniyeler içinde azaltmak için otomatik olay yanıtı sağlar.

Testler ve İyileştirmeler

AI teknolojisi, şirketinizin siber güvenliğini test eden komut dosyaları oluşturmak için de kullanılabilir. Bunlar daha sonra ağdaki savunmasız alanları iyileştirmek için kullanılabilir.

Sangfor'un Yapay Zeka Destekli Siber Güvenlik Ürünleri Siber Saldırılarla Nasıl Mücadele Ediyor?

Sangfor, kuruluşunuzu mevcut ve gelecekteki siber tehditlere karşı daha iyi korumak için yapay zeka siber güvenliği üzerine bir webinar gerçekleştirdi.  Yapay Zeka ile Savaşmak İçin Yapay Zekayı Kullanma webinarının kaydını buradan izleyebilirsiniz.

Webinar Sangfor’un Cyber Command(NDR) platformunun yapay zekayı silahlı yapay zeka ile savaşmak için nasıl kullandığına dair kısa bir genel bakış sunuyor ve ayrıca tehdit avcılığında yapay zekaya değiniyor. Yapay zeka siber güvenlikte etkili olabilse de, yanlış kullanımı yıkıcı ve tehdit saçan bir teknoloji haline getiriyor.

AI Güvenlik Endişeleri

Yapay zeka teknolojilerinin kullanıma sunulmasıyla birlikte, riskler birdenbire fazlasıyla gerçek hale geldi. AI ile ilgili başlıca endişe, genellikle dünyayı ele geçireceğidir. Neyse ki, henüz o distopik kurguda yaşamıyoruz, ancak yapay zekanın beraberinde getirdiği güvenlik riskleri var.

OpenAI, Kasım 2022’de son derece başarılı ChatGPT modelini piyasaya sürdüğünde, tepki hem sevinç hem de korku karışımıydı. Çoğu insan, insan konuşmasını zahmetsizce taklit edebilen ve farklı alanlarda çok sayıda hizmet sunabilen akıllı yazılımdan memnun kaldı. Ancak diğer taraftan, ChatGPT’nin yanlış ellerde nasıl kullanılabileceğine dair güvenlik endişelerini dile getirenler oldu.

Chatbot’un ayrıca yanlış pozitifler ürettiği görüldü – bu, şirketin en başından beri kabul ettiği bir şeydi. AI ile ilgili bir başka endişe de veri ihlalleriydi. AI kullanımı potansiyel olarak kişisel bilgilerin tehlikeye atılmasına veya kötüye kullanılmasına yol açabilir. Samsung, çalışanları tarafından ChatGPT’ye hassas kod yazıldıktan sonra çalışanların chatbot’u kullanmasını yasaklayacak kadar ileri gitti.

ChatGPT’nin kendisi de yakın zamanda kaynak kodunda bir hata bulunduğunda veri ihlali yaşadı. Bir basın açıklamasında OpenAI, hatanın hassas verilerin ihlaline yol açtığını doğruladı. Bu, açık kaynak kitaplığına ve kullanıcı sohbet geçmişlerine erişime izin verdi.

Şirket ayrıca, 20 Mart’ta aktif olan ChatGPT Plus abonelerinin %1,2’sinin ödeme bilgilerinin ele geçirilmiş olabileceğini tespit etti. Açıklanan bilgiler isimleri, e-posta adreslerini, ödeme adreslerini, kredi kartı türlerini ve kredi kartı numaralarının son dört hanesini içeriyordu.

ChatGPT güvenlik sorunları, yapay zekanın genel imajına hiçbir fayda sağlamadı. Ancak OpenAI, kamuoyunun gözü önünde payına düşeni alan tek yapay zeka adayı değildi. Google, Bard chatbot yazılımını piyasaya sürdüğünde, sezgiye ulaşma sorunu, kıdemli yazılım mühendislerinden birinin kovulmasına yol açtı.

ChatGPT ve Siber Güvenlik

Bir başka ChatGPT siber güvenlik endişesi – ve muhtemelen hepsinin en büyüğü – yapay zekanın kendi başına kötü amaçlı yazılım oluşturup oluşturamayacağıydı. Devam eden endişe, AI’nın bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılım kodu veya inandırıcı kimlik avı e-postalarını otomatik olarak oluşturmasını kolaylaştıracağıydı.

Ne yazık ki, ChatGPT kötü amaçlı yazılımı, bir grup yeraltı Reddit kullanıcısının kötü amaçlı kod yazmak için yapay zeka modelini kullanabileceklerini keşfettiklerinde hızla gerçeğe dönüştü. Forbes ayrıca, ChatGPT kullanıcılarının, uygulamanın, kullanıcıların klavye vuruşlarını gözetleme yeteneğine sahip kötü amaçlı yazılımları kodlayabileceği veya fidye yazılımı oluşturmak için kullanılabileceği konusunda alarm verdiğini belirtti.

OpenAI politikası, ChatGPT’nin herhangi bir türde kötü amaçlı yazılım oluşturmak için kullanılmasını yasaklar ve istendiğinde chatbot’un kötü amaçlı kod üretmesini durdurmak için önlemler aldı. Ancak, hackerler bu yasakların dışında kötücül kod üretecek yollar buluyor. Meydana gelen ChatGPT güvenlik olayları, insanları yapay zeka modeline güvenme konusunda daha şüpheci hale getirdi.

Bu tüm gerçek tehditler olsa da, mevcut durumda yapay zekanın sınırlılıkları, hala günümüzle ve bir küresel bir makinenin herşeyi ele geçirmesi durumu arasında çok fazla boşluk bırakıyor. Yapay zeka, kötü amaçlı yazılımlar yazma konusunda henüz o kadar da yetenekli değil.

Şirketim İçin Yapay Zeka ve ChatGPT Kullanmalı Mıyım?

Teknoloji sürekli değişen bir yenilik, başarı ve başarısızlık manzarasıdır. Rahatlığımızın sınırlanmasına izin veremeyiz ama makul kararlar da vermeliyiz. Yapay zeka şüphesiz çalışma şeklimizi ve sorunları çözme şeklimizi değiştirdi. Sonuçta tüm amacı da buydu.

ChatGPT gibi AI modelleri, her şeyi yapma şeklinizi iyileştirebilen ve yükseltebilen son derece etkileyici ve akıllı araçlardır. ChatGPT güvenlik etkileri çok fazla olsa da, bu teknolojilerin daha iyi ve daha güvenli olmak için sürekli olarak geliştiğini anlamak gerekir.

BlackBerry tarafından yapılan araştırma, BT karar vericilerinin %82’sinin önümüzdeki iki yıl içinde yapay zeka odaklı siber güvenliğe yatırım yapmayı planladığını hali hazırda gösterdi. Verified Market Research‘ün bir başka raporu, siber güvenlikte Yapay Zeka pazar büyüklüğünün 2022’de 7,58 milyar ABD doları olduğunu ve 2030’a kadar 80,83 milyar ABD dolarına ulaşmasının beklendiğini öne sürüyor.

Dünya hızla ilerliyor ancak buna ayak uydururken karşılaşacağımız potansiyel risklerin her zaman farkında olmalıyız. AI tarafından tavsiye edildiği gibi, “ChatGPT değerli bir hizmet sunarken, göz ardı edilmemesi gereken meşru güvenlik endişeleri sürüyor.”

AI kesinlikle kötü bir yaratı değildir – bazen yanlış şekilde kullanılabilecek başka bir araçtır. Kişisel bilgilerin paylaşılmadığından, ağınızın güvenli olduğundan ve yeterli siber güvenliğe yatırım yaptığınızdan emin olursanız şirketiniz yapay zekadan fayda sağlayacaktır.

Şirketinizi yapay zeka devrimine hazırlamak için güvenli ve profesyonel platformlar aracılığıyla gelişmiş yapay zekayı kullanan siber güvenlik çözümlerine yatırım yapmaktan daha iyi bir yol var mı? Bu noktada Sangfor Technologies sahnedeki yerini alıyor.

Sangfor'un Sizin İçin Geliştirdiği AI Destekli Yenilikçi Çözümler

Sangfor, size ve şirketinize siber güvenlik AI ile iş birliği yapabilen ve en iyi güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlamak için koordineli protokoller kullanabilen birinci sınıf çözümler sunar.

Sangfor Yeni Nesil Güvenlik Duvarı (NGFW), hem ağ düzeyinde hem de uç noktalarda kötü amaçlı dosyaları belirlemek için kullanılır. Yapay zeka destekli ve bulut tabanlı Neural-X sanal alanı, şüpheli dosyaların izolasyonu ve kritik incelemesi için de kullanılır.

Ek olarak, Sangfor’un gelişmiş Endpoint Secure teknolojisi, kuruluşunuzun tüm ağında kötü amaçlı yazılım bulaşmalarına ve APT ihlallerine karşı entegre koruma sağlar. Ayrıca, gelişmiş güvenlik için bir AI Algılama Motorundan yararlanır.

Sangfor’un Cyber Command(NDR) platformu, ağınızdaki kötü amaçlı yazılımları, geçmiş güvenlik olaylarını ve gelecekteki potansiyel tehlikeleri izlemek için gelişmiş bir yapay zeka algoritması kullanır. Ayrıca, tespit edilen herhangi bir güvenlik açığı hakkında sizi bilgilendirmek için gelişmiş Tehdit İstihbaratı teknolojisi ile birleştirilmiştir.

Sangfor’un siber güvenlik ve bulut bilgi işlem çözümleri hakkında daha fazla bilgi için www.sangfor.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.